CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

Hulp bij het werken met Easydrop


Voordat u begint

Zorg ervoor dat u nieuwe pagina's, menu's en menu-items een heldere naam geeft, zodat u ze later gemakkelijk aan de bestandsnaam kunt herkennen. (Zo is bijv. een pagina met de bestandsnaam contact.php later veel gemakkelijker terug te vinden dan een pagina met een naam als pagec01.php).
Daarnaast is het een goede gewoonte in bestandsnamen geen hoofdletters te gebruiken en vooral geen spaties, slashes, vraagtekens e.d. Browsers accepteren deze tekens over het algemeen niet in een bestandsnaam, waardoor uw pagina niet zal worden geopend.

 

Een pagina maken

 1. Bovenin de Easydrop balk klikken op de button Toevoegen.
 2. In het venster dat zich vervolgens opent geeft u de pagina een naam, bijv. contact. Het systeem zet daar zelf de extensie achter, zodat de volledige naam zal zijn: contact.php.
 3. Een titel kiezen: Contact of Neem contact op is het meest voor de hand liggend, maar je mag kiezen wat je wilt.
 4. Dan kies je het type pagina: meestal een tekstpagina .Maar als je een formulier wilt maken kies je natuurlijk een formulier pagina en hetzelfde geldt voor een nieuws pagina, een foto pagina, een product pagina en een route pagina.
 5. Je geeft een beschrijving van de pagina. Deze zie je ook terug in de zoekresultaten. Zie ook: Zoekmachines
 6. Je kiest een template, meestal standaard, want de indextemplate is voor de homepage.
 7. Als er al een of meer submenu's zijn aangemaakt kies je of er een en welk een submenu op de pagina moet komen. Heb je al een menu aangemaakt dan voeg je de pagina niet toe aan het menu of aan een submenu.
 8. Opslaan en je pagina is klaar om te vullen.

 

Voor gewone tekst kies je hierboven in het venstertje Paragraaf en voor kopjes kies je in volgorde van belangrijkheid Kop1, Kop2 of Kop3.

Let op! Pas als je in de Easydropbalk bovenaan op het bewaarsymbooltje helemaal links  klikt is alles opgeslagen. Je kunt dit niet vaak genoeg doen. Het is heel belangrijk om dit telkens eerst te doen voordat je iets anders gaat doen!

 

Een pagina aan het menu koppelen

 1. Klik in de Easydropbalk op Menu en kies bijvoorbeeld voor Contact.
 2. In het venstertje daaronder selecteer je de pagina contact.php die je dus net hebt gemaakt.
 3. Daarna klik je in dat kadertje op het bewaarsymbooltje, naast het plusje, het minnetje en de twee pijltjes.
 4. Nu is de menuwijziging opgeslagen en kun je via het menu je nieuwe pagina bereiken. Heb je nog geen menu, dan lees je hierna hoe je er een kunt maken.


Het hoofdmenu maken en wijzigen

 1. Open in de Easydropbalk het Menu.
 2. Vul onder Menu item tekst de tekst in die je op de button wilt hebben, bijv. Contact. Hou wel rekening met de lengte van de tekst. In sommige gevallen mag deze niet te lang zijn.
 3. In de Menu item verwijzing kiest u vervolgens de pagina waar de button naar moet verwijzen, bijv. contact.php.
 4. Het veldje Open een nieuw venster gebruikt u vooral als u naar een pagina in een andere website wilt verwijzen. Maar verwijst u gewoon naar een pagina binnen uw website dan laat u dit veldje leeg.
 5. Onder de menu-items ziet u 5 symbooltjes, van links naar rechts: bewaren, toevoegen, verwijderen, één positie hoger en één positie lager. Hiermee kunt u het menu inrichten en wijzigen.

Tip1! Als u in de Menu-item verwijzing niets invult, wordt het geen button. Dit maakt het mogelijk om bijv. een lege ruimte tussen twee buttongroepen aan te brengen of zoals op deze website in het hoofdmenu de menu-items te scheiden met verticale lijntjes.

 

Tip2! Heeft u nog geen pagina's aangemaakt waar u naar toe wilt verwijzen, dan verwijst u  het menu-item tijdelijk naar de homepage, die u herkent als index.php.

 

De submenu's beheren

 1. Open in de Easydropbalk het Submenu.
 2. Wilt u een submenu aanmaken, dan kiest u eerst een naam voor dat submenu.
 3. Vervolgens kiest u toevoegen (het + symbooltje).
 4. Open opnieuw het Submenu, kies het submenu dat u zojuist heeft toegevoegd, klik op wijzigen (het penseeltje), vul een menu-item in en een menu-item verwijzing en klik op toevoegen.

Wilt u een submenu wijzigen, dan kiest u het submenu dat u wilt wijzigen, klik op wijzigen, wijzig vervolgens de naam van het menu-item of de menu-item verwijzing en klik op bewaren.
Let op! U dient bij een wijziging wel op bewaren te klikken en niet op toevoegen, anders voegt u het menu-item nogmaals toe.

 

Een link op een pagina maken

 1. Selecteer het tekstfragment dat u wilt linken.
 2. Klik hierboven op het link symbooltje om een link in te voegen.
 3. Kies een bestaande pagina uit de website uit de linklijst of voeg zelf een url toe.
 4. Bepaal of de pagina zich in hetzelfde venster moet openen (standaard) of in een nieuw venster (meestal bij een link naar een pagina in een andere website).
 5. Geef de link een titel (bijv. ga naar...).

Let op! Als uw zelf een url invoegt, zorg er dan voor dat u een complete url invoert (dus inclusief http://)

 

De doelpagina van een paginalink openen in het beheer

 • Werkt u met Firefox, dan kunt u de pagina waar naar toe is gelinkt in het beheer openen door de control-toets in te houden als u op de link klikt.
 • Bij andere browsers (IE Explorer, Chrome, Safari) selecteert u de link, klikt u vervolgens op het link symbooltje en kopiëert u vervolgens de link, waarna u deze in het url venster bovenin de browser plakt achter de domeinnaam en voorafgegaan door een slash (bijv. http://www.uwwebsite.nl/paginalink.php).

 

 

Als je klaar bent klik je in het uitlogsymbooltje rechts in de Easydropbalk(het deurtje met het groene pijltje) en dan ga je uit het beheer en zie je de site weer zoals iedereen hem ziet, maar nu met jouw wijzigingen erin.

Probeer het maar eens bij de andere items. Maak een pagina, zet er wat tekst op en koppel hem aan het menu. Denk eraan om na iedere belangrijke wijziging in de tekst de pagina te bewaren in de Easydropbalk linksboven!

 

In diepe wateren is het moeilijk vissen.
Lao-Tse